DET KAN SKE FOR ENHVER

Hjertestop rammer mennesker i alle aldersgrupper, men risikoen stiger med alderen. I omkring halvdelen af alle tilfælde slår hjertestoppet ned som lyn fra en klar himmel.

Hvert år rammes ca. 4.000 danskere af pludseligt, uventet hjertestop uden for hospitalerne. Cirka 12 % af disse personer overlever (2012).

Chancen for at overleve et hjertestop stiger markant, hvis man omgående yder livreddende førstehjælp ved hurtigt at kunne erkende, at der er hjertestop, omgående starter hjertelungeredning og forsøger at fremskaffe en hjertestarter hurtigst muligt.

Skal flere overleve deres hjertestop, kræver det, at vi i Danmark udbreder kendskabet til hjertelungeredning og øger tilgængeligheden af hjertestartere samt villigheden til at bruge dem. På den måde vil flere kunne overleve et hjertestop i fremtiden.

27-ÅRIG MORTEN REDDET AF AED PLUS HJERTESTARTER

Den 9. juli 2012 er en dag, Morten Berthelsen aldrig glemmer. Morten var på ferie med sin familie på Bornholm, da han under en løbetur fik uventet hjertestop. Forbipasserende startede omgående hjertelungeredning og ringede 1-1-2. Med effektiv hjertemassage, indblæsninger og stød fra en hjertestarter fik de gang i Mortens hjerte igen.

Se hele Mortens historie i videoen nedenfor.

Hvert år rammes ca. 3.500 danskere af hjertestop uden for hospitalerne

Hver anden time falder en dansker om med pludseligt hjertestop. Cirka 12 % overlever. Chancen for at overleve stiger markant, hvis man omgående yder livreddende førstehjælp ved hurtigt at kunne erkende, at der er hjertestop, omgående starter hjertelungeredning og forsøger at fremskaffe en hjertestarter hurtigst muligt.

AED Plus hjertestarter redder liv i Gribskov lægecenter

Den 9. februar 2010 var en skelsættende dag for Lasse Kreiner. Lasse følte sig rigtig skidt tilpas og havde ondt i maven og skulderen. Lasse kontaktede sin læge, som bad ham om straks at komme ind til hans praksis.

I Gribskov lægecenters venteværelse faldt Lasse om med pludseligt hjertestop. Tililende personale gav Lasse førstehjælp og med hjælp fra en ZOLL AED Plus hjertestarter, fik de hurtig gang i Lasses hjerte igen.

Se hele Lasses historie i videoen nedenfor.

 

Effektiv hjertemassage

Undersøgelser har vist, at kun halvdelen af alle hjertestoptilfælde har behov for stød. Den anden halvdel har brug for effektiv hjertemassage.
Det er ZOLLs holdning, at en hjertestarter ikke kun skal give stød – den skal også hjælpe dig med at give rigtig hjertemassage.

Jørgen Ejlertzen overlevede et hjertestop takket være Mikael Jensen

En af hverdagens helte

Jørgen Ejlertzen overlevede et hjertestop takket være Mikael Jensen, som brugte en hjertestarter for første gang.

Artikel fra Hjerteforeningens “Hjertenyt”, november 2012

Hjertestarteren hos fitness.dk i Viby ved Aarhus var netop sat op, da receptionist Mikael Jensen en november dag i 2011 fik brug for den. Tæt på fitnessklubben ved Brabrandstien var 66-årige Jørgen Ejlertzen pludselig faldet om under en cykeltur på stierne. Nu lå han livløs i græsset med cyklen ved siden af. Igennem et stykke tid havde Jørgen Ejlertzen haft svært ved at få luft op ad bakkerne på sine ture. Han blev træt og pustede, når han anstrengte sig. Denne dag svimlede det for øjnene, når han trådte i pedalerne, så han steg af cyklen for at holde en pause på en bænk ved åen. Mere husker Jørgen Ejlertzen ikke.

Forbipasserende opdagede hurtigt livløse Jørgen Ejlertzen og slog alarm. Alarmcentralen ringede til Mikael Jensen og bad ham komme hen til stedet med hjertestarteren og begynde hjertelungeredning i tilfælde af, at han nåede frem før dem. Han sprang på cyklen med hjertestarteren i den ene hånd og nåede efter et par minutter hen til Jørgen Ejlertzen, hvor to personer allerede var i gang med at yde førstehjælp.

– Det var første gang, at jeg betjente en hjertestarter og det skulle gå stærkt, for Jørgen lå med åbne og blanke øjne. Han var død på det tidspunkt, siger Mikael Jensen, der et halvt år forinden havde fået et førstehjælpskursus i fitness.dk.

Færdighederne fra kurset fik han brug for denne eftermiddag, for Jørgen Ejlertzen skulle reddes. Han pakkede hjertestarteren ud af posen og satte elektroderne på hans brystkasse:

– Analyserer, rør ikke patienten. Der anbefales stød, sagde hjertestarterens stemme.

 

Mikael Jensen adlød ordren ved at træde til side og trykke på knappen. I samme øjeblik begyndte Jørgen Ejlertzens krop at trække sig sammen og han pustede ud, mens hjertestarteren stødte hans hjerte i gang.

– Han trækker vejret. Så er der liv i ham igen, tænkte Mikael Jensen og fortsatte hjertemassagen, indtil ambulancefolkene ankom to minutter senere og tog over.

Gjorde jeg det godt nok
Jørgen Ejlertzen blev kørt på Aarhus Universitetshospital Skejby og hans krop blev nedkølet. Nedkøling af hjertepatienter, der er bevidstløse efter hjertestop, er afgørende for, at de kan overleve uden skader. Han kom senere på operationsbordet og gennemgik en bypassoperation og fik indsat en ICD.

Imens cyklede Mikael Jensen tilbage til jobbet. Han havde netop reddet et andet menneske og stod nu tilbage i receptionen med hjertestarteren, der havde været i brug.

– Jeg var meget nervøs for, om jeg havde gjort det godt nok og om Jørgen ville overleve. Hvis han ikke overlevede, ville jeg så føle mig skyldig? siger Mikael Jensen.

Han blev derfor ekstra glad, da Jørgen Ejlertzens søn et par uger senere ringede til ham og fortalte, at hans far overlevede hjertestoppet og var hjemme igen.

Jørgen Ejlertzen er i dag tilbage på cyklen og tager sine daglige ture på 40-45 km. Bordtennis bliver det også til og vinterbader kan han også kalde sig.

Sundhedsstyrelsen

ZOLL AED hjertestartere efterlever ALLE Sundhedsstyrelsens krav og specifikationer til en hjertestarter.

Tommy fik hjertestop

Tommy fik hjertestop: Jeg er tusind procent tilbage

Tommy var ude at løbe med sin løbeklub, og hans redningsmænd og -kvin­der har fortalt ham, hvordan han bagefter pludselig bare faldt bagover, nærmest helt stiv i kroppen, og knaldede baghovedet i asfalten.

Artikel fra Hjemmet – Hendes Verden, 2012 af Ida Haagen Hansen. Foto: Henrik Bjerregrav og Sara Skytte

Da Tommy Nøddebo Mortensgaard fem dage efter sit hjertestop fik en tredobbelt bypass­operation, gav han sig selv et løfte. Han ville bare tilbage og være fuldstændig, som han var. Ellers ville han hellere dø.

Og ikke bare er Tommy for længst i gang igen – blandt andet i sin løbeklub, hvor hjertestoppet fandt sted. Et håndfast bevis på, at han er tilbage, er drømmene. Tommy vil nemlig stadig gerne besti­ge Kilimanjaro, lære at dykke og køre Østersøen rundt. Og meget mere.

– Drømmene begyndte før mit hjertestop den 16. juni 2010, men min tro på, at jeg rent faktisk kan realisere dem, er lige stærk nu. Så ja, jeg er tusind procent tilbage. Og nej, på den måde har hjertestoppet ikke givet mig et anderledes forhold til livet, fortæller Tommy fra Skjern.

Dårlig samvittighed

Tommy, der i dag er 48 år og arbejder som elektriker for Vestas, husker selv intet fra selve hjertestoppet og tiden lige efter. Men han var ude at løbe med sin løbeklub, og hans redningsmænd og -kvin­der har fortalt ham, hvordan han bagefter pludselig bare faldt bagover, nærmest helt stiv i kroppen, og knaldede baghovedet i asfalten. Først troede de, han lavede sjov med dem, men snart forstod de alvoren og gav livreddende førstehjælp efter alle kunstens regler.

– Jeg er taknemmelig, men i lang tid var jeg bare så ked af, hvad jeg havde udsat de stakkels mennesker for. Jeg havde dårlig samvittighed over at have givet dem sådan et chok.

Siden hen har Tommy fun­det ud af, at hans rednings­mænd og -kvinder jo nærmest følte sig lykkelige over deres fantastiske indsats, og det varmer Tommy langt ind i det nu velslående hjerte.

Et perfekt forløb

Der var ni personer, der hjalp til ved Tommys hjertestop. Og han har gemt en udskrift af den logfil, som hjertestarteren laver. Den viser, at alt forløb helt perfekt – at hjertemas­sagen ikke kunne have været bedre, og at han fik to stød, inden han var genoplivet.

Tommy har også gemt en række andre effekter fra tiden omkring hjertestoppet. Blandt andet har hans løbe­klubkammerat Lena skrevet et par sider om det forløb, som Tommy ikke selv erindrer.

– Jeg tror, jeg har læst det 100 gange lige i starten, og alle gangene har jeg bare grædt. Af glæde, fordi jeg kla­rede den. Af sorg, fordi mine kammerater skulle opleve det. Og af bitterhed, fordi jeg ikke syntes, jeg havde fortjent det. Jeg har levet ret sundt og fornuftigt hele mit liv.

Minderne fra dengang sidder i en mappe nu. Tommy har ikke længere brug for at tage den frem så ofte, men den har hjulpet ham til at få samling på det hele og også til at få bearbejdet sine følelser.

I den første tid efter hjertestoppet var Tommys korttidshukommelse slået helt ud af kurs, og på sygehuset måtte sygeplejerskerne skrive nogle sedler, hvor der i korte træk stod, hvad der var sket. For efter 15 sekunder kunne Tommy igen ikke huske det. Så hans gentagne spørgen var lige ved at drive personalet til vanvid. Disse sedler ligger også i Tommys mappe i dag og vidner om dengang.

Men der er en anden ting, Tommy gerne vil mindes ·som et resultat af sit hjertestop: En dag ringede han til borgme­steren i Ringkøbing-Skjern Kommune og foreslog, at alle kommunens borgere skulle have mulighed for at lære livreddende førstehjælp. Og sådan er det faktisk den dag i dag.